Bucuresti - RomaniaExplorer.com

RomaniaExplorer Home  ¦  Parteneri  ¦  Oferte speciale  ¦  Turism extern  ¦  Harta Romaniei ¦  Contact

Bucuresti

 

  English Deutsch Magyar Español Français  
 

 

Harta Bucuresti Online

 

   Consultaţi harta digitală RomaniaExplorer

Harta interactivă Bucureşti  

 

Bucuresti Obiective turistice

 

Bucuresti Ateneul Roman

Construcţie cu arhitectura aparte, ridicată pe fundaţia unui manej, ceea ce explică forma circulară a clădirii - a fost inaugurată în 1888.
Mai mult despre Ateneul Român...
 
Bucuresti Casa Capsa
Mai mult decât cofetărie, decât cafenea literară, politică, mai mult decât hotel, Casa Capşa este de două secole emblema Bucureştiului.
Mai mult despre Casa Capşa...
 
Bucuresti Palatul Parlamentului
Poate obiectivul turistic românesc cel mai cunoscut în afara ţării, Palatul Parlamentului atrage  vizitatori din toate colţurile lumii dornici să vadă cu ochii lor superlativele parametrilor acestei clădiri care au propulsat-o în Cartea Recordurilor
Mai mult despre
Palatul Parlamentului...
 
Bucuresti Muzeul National de Arta al Romaniei
Amenajat în clădirea ce a aparţinut  timp de un secol familiei regale, muzeul adăposteşte pe lângă valoroasele colecţii ale Coroanei României,  importante colecţii publice, individualizate în timp pe categorii: artă grafică, artă medievală, artă decorativă sau artă orientală. 
Mai mult despre
Muzeul Naţional de Artă al Romaniei...

  

ATENEUL ROMÂN

 

 • In anul 1863 un grup de literaţi înfiinţa o societate culturală numită Ateneul Român, în scopul răspândirii cunoştintelor ştiinţifice şi culturale în rândul populaţiei. 
 • Terenul pe care se află edificiul era la sfârşitul secolului 17 şi începutul secolului 18 proprietatea familiei Văcăreştilor unde a fost înălţată o biserică, apoi a devenit proprietatea Societăţii ecvestre române, care intenţiona să construiască un manej. 
 • După aproape două decenii de la înfiinţarea Ateneului Român s-a pus problema construirii unui sediu al societăţii, fapt pentru care s-a cerut sprijinul arhitectului francez Albert Galleron, care, ajutat de Constantin Băicoianu, a conceput clădirea astfel încât să poată folosi fundaţia deja turnată a manejului început de „Societatea Equestra Română”, aceasta fiind - se pare - explicaţia formei rotunde a Ateneului.
 • În 1886 a început construcţia actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscripţie publică, la îndemnul Daţi un leu pentru Ateneu.

 

Ateneul Român

 

 • Construcţie cu arhitectură aparte - cupolă barocă precedată de un monumental peristil cu 8 coloane in stil ionic, pe latura de fund a unui mic parc care-i asigură perspectiva dinspre Calea Victoriei.
 • In spatele frontonului triunghiular ce aminteşte de templele antice greceşti se conturează cupola, al cărui perete circular este prevăzut cu ferestre rotunde având ca element ornamental exterior câte o liră de metal vopsit în bronz auriu.
 • Prezinta trăsături ale arhitecturii neo clasice. De o parte şi de alta a peristilului se află două pavilioane de colţ a căror înălţime se menţine la linia frontispiciului ce poartă inscripţia Ateneului Român.
Ateneul Român şi statuia lui Mihai Eminescu

 • Clădirea este precedată de un peristil, sprijinit pe opt coloane ionice.

 • Sub peristil se află cinci medalioane în mozaic care îi reprezintă pe cinci mari domnitori ai ţării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu şi Matei Basarab. Construcţia se termină cu o cupolă bogat decorată.

  

 • Partea centrală a edificiului are o înălţime de 41 m şi cuprinde în interior atât holul - la nivel inferior - cât şi sala de concerte situată chiar deasupra holului.
 • Interiorul edificiului impresionează prin somptuozitatea vestibulului, cu cele 12 coloane care susţin bolta centrală. Deasupra bolţii se află sala de spectacole a Ateneului.
Ateneul Român - interior - cele 12 coloane

 

 

 

 

 • Patru scări în spirală, cu paliere-balcoane, conduc la etaj, 
  reprezentând un element de noutate în arhitectura edificiului.

 

 

 

 

 

 Sala de concerte are 600 de locuri la parter şi 52 de loji.

Ateneul Român - interiorul sălii de concerte - foto Mariana Duma
 • Deasupra lojilor, de jur împrejurul tamburului cupolei, cu excepţia locului unde se află scena, se desfăşoară o frescă lată de 3 metri şi lungă de 70 de metri, operă a pictorului Costin Petrescu. Fresca este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României.

 

 

Informaţii contact:

 

Pentru informatii privind vizitarea clădirii Ateneului, contactaţi Filarmonica George Enescu folosind următoarele coordonate:

 • Adresa: str.Franklin  1-3, sector 1, Bucureşti
 • Telefon:  021/315-0024 sau 021/315 2567
 • Fax:  021/312 2983
 • Mobil: 0722/204263 sau 0748/110667

 

Pentru rezervări şi bilete la concertele organizate la Ateneul Român, sunaţi la 021/3156875.

Rezervând online puteţi economisi până la60% 

  Plata la hotel

  Fără taxe de rezervare

  Sigur şi rapid

 Condiţii de rezervare
Intrebări frecvente

 

Hoteluri Bucuresti în apropierea
obiectivelor turistice

 

Hoteluri Bucuresti în apropierea
parcurilor

 

Hoteluri Bucuresti în apropierea aeroporturilor

Sitemap

Copyright ©2009 RomaniaExplorer.com

cauciucuridirect.ro